Goed nieuws voor Zwolle: Ontwikkelplan Oosterenk vastgesteld
13 juni 2024

Goed nieuws voor Zwolle: Ontwikkelplan Oosterenk vastgesteld

Terug naar het overzicht

Het college van B&W heeft het ruimtelijk ontwikkelplan voor ‘Centrumgebied Oosterenk’ vastgesteld. Met dit plan wordt invulling gegeven aan de herontwikkeling van Oosterenk naar een gebied waar wonen, werken, leren, zorgen en recreëren hand in hand gaan. In deze fase van Centrumgebied Oosterenk komen er ongeveer 580 woningen in alle prijssegmenten.

Jansen Vastgoed, BPD Bouwfonds gebiedsontwikkeling en deltaWonen werkten samen met de gemeente Zwolle aan dit plan. Centrumgebied Oosterenk ligt rondom het Isala ziekenhuis. In het plan zijn de eerste twee ontwikkellocaties uitgewerkt. BPD ontwikkelt aan ‘de Stadsrand’, de voormalige waterschapslocatie aan de Dokter van Thienenweg, ongeveer 250 woningen. Op de ‘Kop van de Boulevard’ aan de Dokter Spanjaardweg ontwikkelt Jansen Vastgoed ongeveer 330 woningen en voorzieningen.

Combinatie wonen en groen
Wethouder Gerdien Rots (ruimtelijke ontwikkeling): “Dit plan is goed nieuws voor iedereen die een woning zoekt in Zwolle. Op een verrassende plek in de bestaande stad, gaan we huizen bouwen voor alle verschillende woningzoekers: singles, stellen, gezinnen en senioren. Naast deze woningen gaan we het gebied groener en leefbaarder maken, met wandelroutes langs de Westerveldse Aa. Zo transformeren we Oosterenk naar een gemengd stedelijk gebied. Nu staan in Oosterenk de bedrijfsfuncties gezondheid, economie en onderwijs centraal. Dit ontwikkelplan laat zien hoe we de woonfunctie daarmee kunnen combineren en het groen van de rand van de stad meer in de wijk kunnen laten doorlopen.” Dit plan draagt bij aan de regionale prestatieafspraken over het bouwen van voldoende woningen tot en met 2030. Het Rijk kende voor deze gebiedsontwikkeling vorig jaar een woningbouwimpuls toe, wat het belang voor Zwolle en de regio aantoont. Gerrit Jansen, eigenaar Jansen Vastgoed: “Het project aan de Kop van de Boulevard is voor ons een bijzonder project vanwege de grote omvang en de transformatie naar een multifunctionele wijk. Dit project omvat 330 woningen in een indrukwekkend gebouw van 65 meter hoog. Hiermee dragen we bij aan een nog mooier Zwolle.”

Onderscheidende stadsbuurt
“Met dit plan creëren we een onderscheidende, stadsbuurt voor Zwolle”, aldus Dennis Laing, Ontwikkelingsmanager bij BPD, namens de coalitie. “Enerzijds is het landschap van de Westerveldse Aa als inspiratiebron genomen om een klimaatrobuuste en natuurinclusieve leefomgeving te ontwikkelen. Anderzijds de bestaande stad Zwolle en haar verstedelijkingsopgave. Deze twee, stad en landschap, ontmoeten elkaar in Centrumgebied Oosterenk. In het plan zit een mooie mix van eengezinswoningen en appartementen die het mogelijk maakt om samen met Jansen Vastgoed, de Zwolse corporaties en het BPD Woningfonds wonen betaalbaar en bereikbaar te houden.”

Vervolg stap
Het college van B&W heeft het ruimtelijk ontwikkelplan vastgesteld en aan de gemeenteraad aangeboden ter besluitvorming. De volgende stap is dat de ontwikkelaars het ruimtelijk ontwikkelplan verder uitwerken, onder meer in een bouwplan met architecten en een inrichtingsplan voor de openbare ruimte. Ook in de volgende fase kunnen belangstellenden en belanghebbenden meedenken. Parallel wordt voor zowel de Stadsrand als de Kop van de Boulevard een wijziging voor het Omgevingsplan voorbereid.

 

download hier het ruimtelijk ontwikkelplan